LIMBVRG herleeft | 09 augustus 2013
Bèr

Duizenden bezoekers waagden al de duik naar Bèr op het Vrijthof in Maastricht. In de schildering op het Vrijthof, die op het eerste gezicht een onbegrijpelijke vlek lijkt, zit de eeuwenoude mosasaurus namelijk verstopt. Vanaf de toren van de Sint Janskerk komt, door het gebruik van een optische illusie, een stukje geschiedenis van Maastricht van 66 miljoen jaar geleden tot leven. Hoog tijd om de achtergrond van de hoofdrolspeler in de anamorfose, onze eigen Bèr, te belichten.

Zesenzestig miljoen jaar geleden waren de grote Mosasauriërs zoals Bèr de meest gevaarlijke roofdieren in de Maastrichtse zee. In Bèr's bek stonden vier keer veertien stevige tanden plus nog twee extra rijen met forse, extra gekromde tanden. Hiermee kon hij vissen, inktvissen, zeekrokodillen, schildpadden, haaien en waarschijnlijk ook kleinere Mosasauriërs naar binnen werken. In de ENCI-groeve werd in 1998 een gedeelte van de schedel en een stuk ruggegraat van een mosasaurus ontdekt. De mosasaurus werd gedoopt tot Bèr, naar de naam van zijn vinder. Het skelet van Bèr is echter niet meer geheel compleet. Waarschijnlijk is hij door ouderdom of ziekte gestorven. Men meent dat het kadaver van Bèr na zijn dood door haaien uit elkaar is getrokken, omdat er krassen op de botten en haaientanden tussen de botten zijn gevonden. Tegenwoordig is Bèr te bewonderen in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Omdat het zes ton zware gesteenteblok niet door de deur paste, is er in de tuin van het museun een speciaal vitrinepaviljoen voor hem gebouwd.

Wij geven jou nu de unieke kans om een duik te wagen naar het Maastrichtse monster!
> Durf jij het aan?

CSI Mosasaurus

Heb jij al gedoken naar Bèr op het Vrijthof in Maastricht en wil je graag meer weten over deze bijzondere uitgestorven dieren? Breng dan zeker een bezoek aan het Natuurhistorisch Museum Maastricht! De nieuwe tentoonstelling CSI Mosasaurus legt namelijk het leven van de mosasauriërs in Maastricht tot in detail bloot.

Niet alleen kun je in het Natuurhistorisch Museum Maastricht de 'echte' Bèr ontmoeten, je kunt hier ook kennis maken met zijn broer Carlo. Via het open lab kan het prepareerwerk en het onderzoek aan de nieuwste mosasaurusvondst van dichtbij gevolgd worden. Er zijn zelfs al een paar resultaten van het onderzoek naar het skelet van Carlo te zien. Het grootste deel van het fossiel moet echter nog uit de kalksteen vrijgelegd worden; een monsterklus die jij dus live kan volgen.

> Lees meer over CSI Mosasaurus

Sint Janskerk

Niet voor niets is de toren van de Sint Janskerk gekozen als uitkijkpunt op de Anamorfose. Deze bijzondere kerk werd gebouwd in de viertiende eeuw in Gothische stijl voor de gewone gelovigen, zodat de kanunniken zelf ongestoord hun diensten konden houden in de Servaaskerk. Maak daarom ook zeker voor of na het beklimmen van de toren een rondje door de kerk zelf en kom alles te weten over de geschiedenis van de kerk. Ook wordt in de kerk uitgebreid uitleg gegeven over de geschiedenis en het ontwerp van de Anamorfose!

Het zijn flink wat trappen, maar vanaf de toren van de Sint Janskerk heb je, naast zicht op de Anamorfose, ook een adembenemend uitzicht over de stad Maastricht. Loop de toren rond en ontdek de verborgen juweeltjes van de stad, die worden toegelicht door middel van de panoramische borden!

> Bezoek de Anamorfose

Ook lid worden van de BV Limburg? Klik hier voor bedrijven of hier voor particulieren.

rode balk